Ellet och hennan!

Min kärlekshistoria med henna startade för cirka åtta år sen när jag insåg att ja, jag kan faktiskt ha oranget hår! Varför inte? Och varför hade jag dragit på det i flera år, när jag glosögt och avundsjukt stirrat på de som vågade? Till slut hade jag tröttnat på blekmedel och elände och min hårbotten var.. sådär. Så, jag ramlade in på hennaspåret, fastnade, läste 3000 sidor med forumdiskussioner om hur man gör, vad det innebär, vad man kan förvänta sig och hur snygg man kommer bli. Men eftersom jag av naturliga skäl har glömt vad det stod i de flesta av de där 3000 sidorna, så får jag helt enkelt bara berätta hur jag gör och vad jag vet. Brasklappen är ju att jag kommer skriva ordet "henna" okristligt många gånger. Vi stolpar upp det lite, för enkelhetens skull.

HENNA ÄR BARA ORANGEBRUNRÖD

Henna kommer från en planta som kallas Lawsonia Inermis som växer på varma platser nedåt Mellanöstern, och färgen som genereras när man blöter upp de pulveriserade, torkade bladen är orange-brun-röd. Inget annat. Inget rent brunt, inget svart, inget ofärgat. För att belysa skillnaderna så ger “Jamila” (varumärken?) henna en varmare orange färg medan "Yemini" henna ger en kallare röd. Handlar man på internätet brukar det stå vilken ton hennan ger. Men brunt, svart och ofärgat är inte ren henna/henna. Cassia kallas ofta för "neutral henna" men är egentligen en annan liknande planta som bara avger en lite lätt gul färg som har ungefär samma egenskaper som hennan i övrigt. Är "hennan" i kakform som hos Lush, så är det annat grejs däri. Står det "brun henna" eller "blond henna" är det annat grejs däri. Står det "svart henna-tatuering", ska du fly fältet för då är det definitivt annat skit däri. En riktlinje för den som vill ha ren henna kan vara att titta efter henna som ska användas till hennatatueringar (ej svart!), den “brukar" vara finare sållad än andra sorter för att kunna spritsas!

Hur gör man för att färga med rent hennapulver?

IMG_0423web.jpg

Ett paket hennapulver, en bytta, vatten och citron, allt som behövs! Ja, och så cirka 12 sammanlagda timmar av din latenta tid, då.

Illgrönt pulver som blir en brun sörja som avger orange färg! Enkelt! 

Grönbrunt in action och som ni ser, oranget pigment!

Man blandar pulvret med vatten och citron (citronen för att lösa ut mer pigment, men jag har lyckats bra utan också!), sätter behållaren någonstans där det är lite mysvarmt, tex ovanför ett element i ett par timmar. Man ska tydligen inte ha blandningen i solen, men det fungerade för mig den gången jag tog ovanstående bilder iallafall. Kolla av ifall orange färg har börjat släppa ur den gröna smörjan, den blir helt brun på ytan! På vissa ställen står det att man ska vänta 12 timmar men det har aldrig behövts för mig, lite beror på syra och lite beror på rumstemperatur och kvalitet etc etc. Varmare = snabbare utveckling (men koka inte vattnet/pigmentet för då förstörs det har jag läst)! Smeta i håret, sätt på en plastpåse och hitta något att göra i typ fyra timmar. Varning för att göra blandningen för vattnig, första gången jag färgade med henna fick jag ligga på rygg på vardagsrumsgolvet i fyra timmar för en rännil av hennaslask vägrade ge med sig! När du väntat klart, skölj i en hink/badkar för att lyckas bli av med allt, det kan finnas bitar i blandningen som är svåra att bli av med under bara rinnande vatten. Vänta sen i två dagar till för att se hur färgen slutligen blir, den oxiderar nämligen och blir lite diskretare i tonen! NJUT!

Den överblivna blandningen slänger jag i frysen, använder ju alltid såna där gräddfilsförpackningar att blanda i så jag sätter på locket och ställer in den i frysen när jag är klar bara. Tinar tills nästa gång jag vill färga, superenkelt. Det sägs att blandningen kan bli starkare i frysen (hörsägen: Internet) och jag har funnit att det går precis lika bra att färga med tinad som ny blandning. Den ska inte stå för länge i rumstemperatur för efter ett antal timmar börjar färgsläppet avta och till slut färgar det inte alls.

Att tänka på är att hennablandningen kommer vara mer svårarbetad än vanliga tvåkomponentshårfärger. Det är lite som att försöka sprida ut lera i håret, helt enkelt. Därför kan det vara en idé att göra mer blandning än du kanske tror behövs första gången, så det räcker till. Torra fläckar i håret kan gömma sig väldigt väl! Och.. använd handskar. Annars blir det en orange fest som inte tar slut på ett par veckor. Jag har inte upplevt att det har fläckat ansiktet särskilt mycket, men jag är väldigt fet i skinnet också så jag vet inte hur det är med torrbollar!

Allt eftersom du färgar med henna så blir färgen djupare och djupare, till en viss nivå. Det kan vara en idé att se över vart du vill ligga i färgskalan och sen sluta färga hela håret och bara köra utväxten när du nått dit du trivs. Jag kör på bara, mitt hår har inte blivit mörkare än det är på bilden nedan även om jag färgat alltihopa regelbundet under tre år. Jag antar att blandningen gör sitt också, jag färgar ju som ni vet med endast hennapulver. Jag är ju blond/ljusblond naturligt, och eftersom henna bara lägger sig ovanpå det vanliga håret så finns de naturliga skiftningarna kvar och resultatet beror alltid på underliggande färg!

Jaha, men JAG har hört om folk som färgar med henna och har brunt hår!

Ja, om de använder ren henna och inte såna där färdiga förpackningar, så använder de henna plus något vilket många gör! För svart hennahår? Henna+Indigo. Indigo är ett mörkt mörkt blått pigment (som man färgar jeans med tex) och tillsammans med det orangea kan det bli en mörkbrun färg som närmar sig svart. Brunt? Släng i en mindre mängd indigo i hennan och prova, mer eller mindre indigo, mer eller mindre brunt! Jag har tillochmed läst om folk som provat kakao och kaffe, men hur bra det blev är oklart. Hur permanent indigo är vet jag inte, men hennan själv är för många hysteriskt permanent. Alltså "Försöker du bleka bort henna är håret borta innan färgen är det"-permanent. Efter bilden nedan är tagen så färgade jag över det kvarblivna orangea med svart färg, pga omöjligt att få ur! Henna FNYSER i blekningens generella riktning.

Första gången jag blekte bort henna så tonade jag det sen glatt oranget med gult och rött i (mitt mest fantastiska hår hittills, förövrigt) så jag har aldrig behövt ta bort det helt.

IMG_5974web.jpg

Har hört rykten om"svart henna", är inte henna farligt?

STEER CLEAR OF "SVART HENNA", PLX!

Svart henna, såsom den annonseras t ex utomlands i samband med hennatatueringar etc, är ofta inte henna överhuvudtaget. Istället görs den svarta färgen av ett ämne som kallas PPD som är starkt allergiframkallande, och kan orsaka problem med olika sorters färgämnen (till tex kläder, skrivarfärg, hårfärg etc) för resten av livet för den drabbade. Detta är INTE HENNA. INTE! Det finns människor som upplevt allergiska besvär av äkta henna, men det är (obs, har ingen statistik på detta) enligt internetsägen väldigt få personer. Prova på en liten fläck först!

Jaja, vad har denna magiska henna för egenskaper då?

Ja, det sägs att det är vårdande. Vårdande as in, pigmentet tränger in i hårstrået och BLIR ETT med hårstrået och därför stärker det. Jag har empiriska bevis i form av en frisör som för första gången i hela mitt liv sagt, om mitt då långa, misshandlade hår, "Det är i rätt bra skick för att ha varit blekt hemma så mycket!”. Jag höll på att ramla ur stolen för det var den första positiva recensionen jag någonsin fått av en frisör! Andra egenskaper är tex att vissa får glansigare hår, och vissa får rakare hår, vilket inte alltid är önskvärt. Mitt har blivit rakare, självfallet som var det enda som räddade mitt platta tunna hår från tråkighetsdöden, är bortblåst. Är väl värt det ändå men det måste ju tas i beaktande. Det sägs att henna och permanent inte går särskilt bra ihop pga dess utslätande egenskaper. Kopparguldblänket som syns i direkt solljus är ofta fan. tas. tisk. T! Och det största plusset; efter färgning förblir färgen i stort sett oförändrad, för alltid. Färga om? HAH! Endast utväxten är något en behöver fundera över.

Jag vill också ha henna, vart hittar jag det?! 

Jag vägrar byta sort från Jamila, och jag har handlat min på 500-gramspåse (den räcker länge!) från hennabutiken.se. Enligt forumdiskussioner sägs Henna-boy.co.uk vara bra och pålitliga också på tal om hårfärgsresurser, men kolla upp innan ni handlar! 

Bild ovan: Första färgningen av min pågående omgång med henna, datum strax under tre år sen. Väldigt urtvättade rester av svart, lila och rosa, och så ett lager henna på det. Bilden demonstrerar hur hennan beter sig över andra färger, det bruna förblev brunt fast med kopparglans, och resten blev orange/rosa. När det rosa gått ur så förblev bara det orangea.

 

SÅ, stegen till ett fantastiskt hennafärgat hår:

- Efterforska ordentligt! Läs, googla, forum, butiker, instruktioner, blandningar, titta på bilder, varianter!
- Bestäm dig. Vill du köra, eller inte! Kom ihåg att resultatet är PERMANENT. Prova på slingor först! På bilderna ser ni min hennafärg, som är baserat på ett blont/ljusblont hår. Är håret mörkare, blir hennafärgen mörkare!
- Köp rätt sort (orange/röd)!
- Färga! Vänta två dagar innan du gör din slutliga bedömning av resultatet (färgen oxiderar och dämpas lite!).
- NJUT av underhållsfritt hår, utöver utväxten då!

 

 

Brasklapp: Är bara privatperson, ingen expert, tar inget ansvar, lycka till etc etc!