Too Faced Chocolate Gold - både form och funktion

IMG_2647web.jpg

Naturligt dagsljus

Javisst! Jag gör sällan någon slags recensioner pga hela internet SVÄMMAR ÖVER AV DOM men den här kan jag inte låta bli, kanske för att jag känner behovet av att på foto föreviga dess undersköna natur. Guld och grönt och koppar och åh! 
Jag hänger med i sminksvängarna för att jag tycker att det är roligt och det är skönt att somna till nyheter som inte involverar brott och ond bråd död. Men när jag såg denna så tänkte jag mest "Snygg förpackning, men det gör ju inte att jag köper en ögonskuggepalett". Sen så såg jag Beauty News förstöra den, och tänkte "Fina metallicskuggor men såna har jag ju redan, det gör inte att jag köper en ögonskuggepalett". Sen såg jag någon som provanvände den, och konstaterade liksom att "Fortfarande fina, men jag kommer inte köpa den". 

IMG_2620_1web.jpg

Sen såg jag en recension i sin helhet, komplett med swatches och provsminkning och liksom närmare bilder på den.. Och sen köpte jag den.

Ahem. 

Ja, det var ju svårt att rättfärdiga förstås, jag HAR ju en himla massa ögonskuggor redan. Så även efter att ha hetsgooglat den och tittat på en massa bilder och uppskattat att den skulle ha en plats i min sminkhylla, så kändes det ju fortfarande ni vet, överdrivet flott på något vis. Men så fick jag hem den, och packade upp den. Öppnade den och slogs omedelbart av doften av någon slags chokladpuddingspulver (inte choklad som alla tjatar om). Satte nervöst fingret i en av skuggorna och ba, åh gud. Too Faced har ju inte alltid världens bästa kvalitetskontroll på sina ögonskuggor men denna palett..

Jag köpte den för fyra veckor sen. Sen dess har jag använt den varje gång jag sminkat mig, vilket är ett par 20 gånger. Endast den illrosa och den iskalla silverskuggan är orörda, alla andra har jag vältrat mig i och uppskattat fullt ut. Metallicfärgerna går på med pensel men helst med en sån där gammal billig ögonskuggeapplikator eller fingrarna, och de matta skuggorna suddas fint med ett enkelt handlag även om jag har råkat ha på lite för mycket. PERFEKTION! 

IMG_2585webs.jpg

Under halogenlampa

Skuggorna Love & Cocoa och Classy & Sassy ser likadana ut i paletten men på hud skiljer de sig rätt mycket. Holla for a dolla kunde ha varit liiite mer grön men blir mest halvmörk brun på skinnet, och den ljusa Rollin' in dough är lite för ljus för att ha som bas men lite för mörk för att kunna ljusa upp inre ögonvrån med. Den mörkare lila är lite mesig men inte så farligt och jag använder allihopa ändå med framgång. De punkterna är det värsta med den här samlingen skuggor, bra betyg alltså. 

IMG_2663web.jpg
IMG_20180219_132919web.jpg
IMG_20180222_184427web.jpg

Så, det totala utlåtandet? Använder den JÄMT, älskar sammansättningen, använder alla skuggorna (utöver blåsilverskuggan som nog kommer härskna innan jag sätter penseln i den) och de matta fungerar jättebra att sudda och skugga med. Doftar gott (artificiell chokladpudding), håller hela dagen (med NYX ögonskuggeprimer), har en stor fin spegel och förpackningen gör sitt i min inredning. Kommer att ge bort i stort sett alla andra metallicskuggor jag har eftersom jag föredrar dessa! 

Finns att köpa/beställa på Sephora för alldeles för mycket pengar. 

FEM FINFREDAGSGRISAR AV FEM! 

Poddar! Del 2.

680.jpg

Språket i P1 med Emmy Rasper. Från små till stora frågor angående det svenska språket, dess utveckling och nutidens påverkan. En stor del av programmet ägnas åt lyssnarfrågor vilket bidrar till spridningen av frågor som behandlas och hittills har jag inte hört ett tråkigt avsnitt. Yes!

  


1200x630bb.jpg

Living with the Gods on BBC 4 med Neil McGregor. Inget längre löpande program men 30 stycken kvartslånga avsnitt behandlar om människan och hennes förhållande till gudomligheter. Sakligt och brittiskt pressar dom in så mycket information som möjligt på den korta tiden, och det blir en typ av poddavsnitt som jag kan lyssna på utan att göra något annat samtidigt på grund av det. 

 


Casefile. En true crime-podd av australiensiskt usprung. Sakligt men otvingat berättande utan överdriven dramatik (som tex är anledningen till att Sword & Scale inte är med på denna lista), väl utforskade brottsfall och en charmig australiensk berättardialekt gör detta till en favorit. Det handlar förstås om förfärliga händelser, men jag är inte bättre än alla andra true crime-intresserade där ute, och kan inte låta bli att ta del av eländet.


a41b9270f22e54248758c77b6cbb1b56745fcab4-original-LST241622-300.jpg

My Dad Wrote a Porno. Det är klart att denna måste vara med, det är trots allt den enda podd jag har lyssnat på två gånger i sin helhet. Jamie Morton fick vid ett tillfälle för några år sen ta del av en erotisk text som hans pappa hade skrivit och av någon okänd anledning ville dela med sin enda son. Han läste, och insåg att detta måste delas med världen. Så skedde och tillsammans med två vänner så läser han upp din fars, eller "Rocky Flintstones" berättelse om Belinda Blumenthal och hennes barocka kollegor. Jamies vänner ifrågasätter högljutt eller låter tystnaden tala för hur orimligt fantastisk dessa berättelser är. Rekommenderas om du kan tänka dig att okontrollerat skratta/öppet sekundärskämmas för dig själv eller bland folk. Nästa bok kommer under 2018! Exalterad!


seriemordarpodden.jpg

Seriemördarpodden. Ja, här kommer vi till mänskligt elände igen, men det är svårt att hålla sig borta ändå. Dan Hörning berättar om samma gamla vanliga seriemördare som vi inbitna crime-fans redan vet om, men mer invecklat och ofta med detaljer en inte har hört förut. Som en sidonot så har han också en podd om Palmemordet som tydligen är populär, som jag inte har hört. 


vetenskapsradion-historia.jpg

Vetenskapsradion Historia i P1, med Tobias Svanelid. Såklart en favorit hos mig. Tablån består av historia och arkeologi. Diskussioner med experter, lyssnarfrågor och på-plats-reportage om svenska och utländska utgrävningar och andra intressanta nyheter kläms in i 44 minuter kvalitet. 


SÅ! Det var min favoritlista. Har ett gäng till jag lyssnar på men dessa är de som går först i sållningen varje morgon. Alla dessa lyssnar jag på genom Apples Podcastapp, och jag har inte riktigt koll på hur många ställen de finns att lyssna på ifrån. Lite som en av gästerna hos PP3 sa i ett program nyligen om crimepoddar, jag parafraserar: "Jag brukar inte rekommendera poddar eftersom jag räknar med att alla känner till dom redan" och det var lite det som gjorde att jag inte har gjort detta tidigare. Jag vet ju själv att det kan vara en djungel att vada igenom och hoppas att jag kan hjälpa till litegrann att hitta något intressant att lyssna på i det vardagliga tragglandet med disk, transport och promenader. Trevligt lyssnande! 

Poddar! Del 1.

Även om jag ofta känner mig som en suckande urtidsmänniska inför nya sociala medier, allt snabbare kommunikationsmetoder och en ökande oförmåga att lägga ifrån sig telefonen (det är inte alltid lätt!), så finns det ju förstås vissa saker med informationsflödet som jag verkligen gillar. Allt från delar av sociala medier till att spendera en fredagskväll med att gräva mig djupare och djupare ner i Fornsök på Riksantikvarieämbetets hemsida, bara för att se vart närmsta bortgrävda gravhög i min närhet ligger. 

Men medier som gör att jag inte behöver titta i telefonen har ju sin självklara plats nuförtiden också, de där medierna som gör att jag kan göra verklighetsbaserade saker utan att bli riktigt uttråkad, som att gå. Eller städa. Det är ju såklart poddar jag pratar om. Ljudböcker har sin plats också, men mitt mest rullande schema baserar sig på poddar. Så jag tänkte i namn av det cyniska "everybody's a journalist nowadays" dela med mig av vad jag lyssnar på. Ser ni mig iförd hörlurar, skrattandes för mig själv i ett hörn av en matbutik som ett riktigt praktweirdo, så är det mest troligt en podd som rullar. 

Låtom oss börja, utan innebördes ordning! Länkar varje titel.

1_UVt3VAqz-s1r03HMbhdYQA.png

Pod Save America. En podd som görs av John Favreau, Jon Lovett, Dan Pfeiffer och Tommy Vietor med taglinen "A no-bullshit conversation about politics.". Alla fyra har tillhört Barack Obamas administration och pratar högt och varierat om olika delar av amerikansk politik med diverse gäster. De är roliga medan de gör det, och varje tisdag och fredag morgon när man vaknar har man en timmes samtal att lyssna på. Och för att vara helt ärlig, det blir en hel del bullshit, särskilt i form av deras utsökta vis att binda samman politikerna de pratar om med reklaminslagen de gör på sitt helt egna sätt.


4bce2a0c-2bd1-4401-ae35-d43861b36437.jpg

Filosofiska rummet - "trekvart om människan, etiken och existensen". De två växlande programledarna Peter Sandberg och Lars Mogensen bjuder in gäster och för samtal efter utvalda teman. Med frågeställningar vrider och vänder de på människan och hur hon uppfattar sin omvärld. Ämnen som "Vad är tänkande?" och "Finns det ens ett jag?" förgyller stunderna när man står på alla fyra och torkar damm från rören under handfatet - igen, och definitivt överväger meningsfullheten i sin existens som människa. 


63434.jpg

True Murder: "The most shocking killers in true crime history and the authors that have written about them". Dan Zupansky med sin ständigt lite tafatta intervjumetod pratar med författare som ägnat sin tid åt att skriva om brott. Avsnitten varierar i lyssningskvalitet, en del författare håller väldigt hårt på hemligheterna eftersom de naturligtvis vill att man ska köpa boken och inte bara lyssna på en podd, medan andra berättar allt och därför blir roligare att lyssna på. 


s2KRXTCc_400x400.png

Det blir inget podd-inlägg utan P3 Dokumentär. Högkvalitativa, aktuella och brett varierande ämnen framforskade och framförda av kompetenta programledare kombinerat med intervjuer gör detta till ett måste. Ba in och välja något intressant, om du nu mot förmodan inte har gjort det redan. 


p02h1m05.jpg

In Our Time with Melvyn Bragg, BBC Radio 4. Melvyn tar tillsammans med ett par för varje avsnitt väl utvalda gäster sig an väldigt spridda ämnen ur ett historiskt perspektiv. Samtalen förs på ett oerhört brittiskt, lugnt och samordnat vis, vilket jag tycker är fantastiskt. Intressanta samtalsämnen gör detta till en självklarhet i min poddlista. Sen att dom drar skämt med historiska referenser och fnissar sådär som bara insatta historievetare skulle göra, ja det gör det hela bara ännu bättre. 

10 år med endometrios

IMG_20180210_123033w.jpg

När han sa till mig; “Det kan vara så att du har endometrios. Jag skulle vilja se närmare på det. Det är inte normalt att ha ont varje dag”, så var han den första som tagit mig på allvar på fyra år. Den genomsnittliga tiden från det första obehaget till diagnos är åtta år, så för mig gick det fort, skrattretande nog. 

Efter att ha blivit avfärdad av barnmorskor, överläkare, gynekologer och vårdcentralspersonal så fick jag äntligen på papper att jag inte bara hittade på. Det var inte bara en inneboende hysteri och hypokondri som jag upplevde. Det var också ett extra litet hugg att alla som avfärdat mig med en handviftning var kvinnor, och att den första som tog mig på allvar var en man.

Men med titthålsoperation, en kirurg som stod framför mig och sa “Jag förstår verkligen att du haft ont”, och den efterföljande diagnosen kom också desperationen. När jag sökte på det, googlade lite på kvällen hemma, så kom stödgrupper upp. Forum. Tillochmed anhörigstödjande organisationer. Det var någonstans där som insikten slog mig.

Jag kommer aldrig bli bra. Aldrig fly detta.

I ett år nu så har jag tillsammans med en läkare aktivt försökt att få mig mensfri, eftersom smärtorna runt mens under kort tid förr-förra hösten eskalerade så pass att jag inte hann med att förstå vad det var som hände. Först försökte vi med nässpray och misslyckades, och sen med p-piller. Uppehållet däremellan är det värsta jag har varit med om. Förra sommaren, när min syster var i stan, så åkte vi till en nöjespark på lördagen. När vi var där fick jag mensvärk, hanterbar. Jag gick hem för att vila på eftermiddagen och sen var det kört. Jag har aldrig haft så ont någonsin, var 30 sekund så skar smärtan genom kroppen. I två dagar satt jag helt blick stilla i min soffa bara för att inte göra det värre. Inte förrän på onsdagen kunde jag vara ute och röra på mig. Min endometrios har spritt sig inuti vävnad, är teorin. 

Gråtandes fick jag ringa gyn och säga att jag inte orkade mer. Jag ville inte göra det, för behandlingen är med hormonella preventivmedel. Jag tål inte hormonella preventivmedel. Jag tappar allt, förstår inte vad som är poängen med att leva, varför jag ska gå i skolan, varför jag ska umgås med vänner. Sexlust försvinner, livslusten ersätts av apati. I mitt förra förhållande spenderade jag tre månader med att inte känna någonting, tills jag slutade med tabletterna och fick livet åter. 

Men det är inget alternativ nu. Det är för illa. Jag måste behandla mig med hormoner. Och konsekvenserna har kommit. Jag har hållit noga utkik efter symtom på depressionen som alltid följt hormonbehandlingar, och trots det så lyckades jag missa dom. Det var inte förrän jag insåg att jag sover 13 timmar om dagen som det faktiskt klarnade: Depressionen är här. 

Mitt enda alternativ är att byta hormonsort och testa något nytt. Men jag är livrädd. Just nu kommer det och går, dagarna är olika. Ibland förstår jag ingenting, tittar på min nya kärlek och känner att något saknas, går och lägger mig för att jag inte orkar vara vaken. Men andra dagar så är jag glad, kär, kåt, förhoppningsfull och motiverad. Byter jag sort kanske allt det försvinner, rakt av. Det kanske bara blir apati kvar. Och vem vet vad som händer efter sex månaders test av tabletter om de tar bort allt jag håller kärt och som gör livet värt att leva? 

Ibland känns det som ett grymt straff, för jag vet att under tabletterna så är jag lycklig. Hoppfull. Fantiserar om ett torp på landet och är kär som en tonåring. Men det är inget jag kommer få uppleva ostört i fortsättningen som det ser ut nu. Förhoppningen om att jag ska hitta en hormonsort som inte påverkar mig på det här viset är liten, eftersom alla har gjort det.

För att kunna leva med min sjukdom, så måste jag lägga en filt över livslusten.

Det känns grymt ironiskt.

Jag är besviken, och ni vet, ändå inte alls

Jag kan inte säga annat. Det är den där speciella vacklande typen av besvikelse, som i enlighet med dess natur är uppblandad med glädje, ty det är det käcka uttrycket “Det kommer när du minst anar det!” som detta inlägg handlar om.

För det är något speciellt som händer inom en när man till exempel söker jobb efter jobb efter jobb och ingenting händer på månader i sträck, sen dyker någon slumpartad bekant upp som en ful gubbe ur en låda och frågar hur man har det. Eftersom den sociala kompetensen är "på topp" så berättar jag ibland hur det faktiskt ÄR, och får då ofta svaret “Det kommer när du minst anar det!”. Och vips, dagen efter står man med ett jobb och vill kunna vara genomgående glad över det. Men där bredvid står kompisen och formligen STRÅLAR av “Vad var det jag sa”-självbelåtenhet. Hade vi varit fem år, i en sandlåda, hade kompisen fått smaka på en ökenstorm.

Grejen är att alla säger det hela tiden. Till slut måste någon få rätt. 

Jag tror att det var min syster den här gången. Vilket svider lite extra med tanke på att hon har en positiv gladatankarhjälper-karaktär som min inre Ior-karaktär aldrig riktigt har kommit överens med. Låt mig bara få sura ifred, liksom. JAG BEHÖVER FÅ GÖRA DET.

Grubblingsämnet tre dagar innan nyårsafton i min systers kök var förstås inte jobb, utan kärleken och huruvida jag kommer dö ensam eller ej (detta är ju fortfarande oklart förstås). Den gångna hösten medförde kriser i form av vänner som flyttade från stan och “alla andra” vänner som plötsligt blev i par, och där stod jag kvar i den kalla vinden och funderade på om någon skulle komma ihåg att bjuda den enda singeln i sällskapet på event i framtiden. Efter några, ska vi säga, “intressanta” experiment med import-dejter och nätdejting, så var det runt julsnåret som jag gav upp på riktigt. “Det får faaan kvitta! Jag ska leva ensam!” gapade jag först i min systers kök, och sedan till en vän samtidigt som jag hällde upp ett stort glas alkoholhaltig päroncider som förberedelse för att gå ut på krogen för att där kunna fortsätta gapa om att jag inte förstår mig på dejtinglivet. 

“Det ska jag ha som nyårslöfte! Ska jag beblanda mig på något som helst vis utöver vanligt vänligt vänskapligt vis med det andra könet så ska det fan vara någon som är uppenbart intresserad av mig och dom får ta första steget. Det har jag gjort för mycket, nog nu!”. Men det slutade inte ens där. Jag gjorde också upp en flashbacklista* över vilka egenskaper denna man skulle ha, bara för att ni vet, lägga ribban högt och vara lite ytligt orimlig i dejtingtrotsens tider. 

"Vi ska träffas IRL! Han ska vara längre än mig! Han ska vara snygg, ni vet, lite mer på-foto-snygg-kille än jag vanligtvis brukar satsa på. En rockig typ, snyggt klädd. Tatueringar också, för av någon anledning så jag har inte lyckats tap that med någon som har tatueringar. Barn ska han inte vilja ha heller, för det går ju direkt bort för mig. Han ska bo i stan, inga distansförhållanden. Han ska inte använda telefonen jämt som så många gör, umgås gör man utan telefon. Självständig såklart för det är jag och vill fortsätta vara det. Och han ska förstås vara hemskt förtjust i mig, inget spel! Gärna kreativ för jag gillar att vara bland kreativa typer”. 

Sen kom nyårsafton, och vi hamnade planenligt hos en vän. Och som i en dålig svensk film, så hamnade också alla singlarna i köket medan paren hängde i vardagsrummet. Vi pratade om nätdejting, singellivet, förhållanden, livsplaner, medier, livet i gemen. Det var väldigt fint, och kändes väldigt skönt. Vi är ju ett gäng! Jag behöver inte bli övergiven pga inte i tvåsamhet!

När tolvslaget närmade sig tog jag med ett gäng ut och mötte upp min gamla vän, hans flickvän och hans bästa vän i en paviljong i en allé i centrum. Han den där vännen var jag bekant med sen tidiga 20-åren men hade bara träffat honom två gånger sen dess. Och båda gångerna konstaterat att nämen ja, "han är ju snygg nuförtiden, och trevlig är han också". När vi träffades den där gången i mitten av december så tänkte jag att jag kanske är lite förtjust.. nää, skit i det, han är inte intresserad och du ska ändå inte hålla på med sånt där, Ellet. 

Vi hängde hos min vän hela natten, och när 2018 års första solstrålar började leta sig över taken hade jag redan konstaterat att jag kanske till och med var lite mer än bara lite förtjust. Attans. Nervositeten som slog till när vi tillsammans klämde oss in i den lilla hissen vid hemfärd klargjorde ytterligare. Efter att han gått med mig hem så övervägde jag att ge honom en puss på kinden när vi kramades hejdå, jag fegade ur. Två dagar senare bjöd jag över honom, tre nervösa dagar senare än det satt han i min soffa, med ett glas vin i handen, och sen var det kört.

Fick efter ett gäng med promenader, kvällar där vi pratade bort allting vi försökte titta på, nätter där man inte ville gå och lägga sig, och en resa till Umeå där man fick lite distans till det hela, konstatera att ja, jag har en pojkvän. Som uppfyller allt jag hade listat på min orimliga flashbacklista.

Ba sådär. 

2018-02-03-10.33.56.jpg

När man minst anar det..

 

 

 

*Flashbacklistan: Uttrycket jag formulerat efter att ha läst trådar om nätdejting och dejting på Flashback, där killar i alldeles för omfattande utsträckning tänker som följande: “Men jag har ju ett jobb, jag är lång, jag är trevlig, jag är rolig, varför vill hon inte dejta mig igen/ligga/bli tillsammans? Hon BORDE ju vilja det! Jävla golddigger som vill ha någon med större *** eller mer i lön”, och själv sitter man på sin kammaren och skriker “MEN HAR DU HÖRT TALAS OM ATTRAKTION” åt sin egna dator, förskräckt över att folk fullständigt verkar bortse från det lilla faktum att ren och skär åtrå spelar en roll i människors känsloliv.